10 November 2020 / Articles

Kasvuyrittäjä, muistitko sopimukset?

Valitettavan usein suomalaiset startupit eivät tunne sopimuksiin liittyviä riskejä, ja tärkeimmätkin sopimukset ovat usein retuperällä. Verkossa toimivat uudet työkalut ja palvelut, kuten GROWPOLIS®, auttavat yrityksiä tekemään juridisesti päteviä sopimuksia kustannustehokkaasti sekä nopeuttavat sopimista.

Suositus on, että jos yrität, tee sopimus ja tee se kirjallisesti. Sopimukset ovat pelisääntöjä, joilla hallitset riskejä ja vältät riitoja. Sopimuksia ei tehdä riitojen varalle, vaan menestyksen rakentamiseen. Fiksu sopiminen turvaa kaikkien osapuolien selustan.

Silti on melko yleistä, ettei startupilla ole lainkaan kirjallisia osakas-, työ- ja/tai asiakassopimuksia. Erityisesti rahoittajia etsivien kasvuyritysten on tärkeä huolehtia, että perussopimukset ovat kunnossa. Sopimusongelmat voivat katkaista nousukiidon.

Sopiminen siirtyy verkkoon

Värikkääseen sopimuskulttuuriin on herätty kehittämään ratkaisuja. Legal tech ja sopimuspalvelut ovat globaalisti kasvavia aloja, joihin on tartuttu myös Suomessa.

GROWPOLIS® mahdollistaa nykyaikaisen ja tehokkaan tavan laatia ja säilyttää sopimuksia. Kun Growpoliksen asiakasyhtiö tilaa alustan kautta Lexia Asianajotoimisto Oy:n sopimuspalveluita, lähettää alusta automaattisesti tilaajalle valmiiksi tehtävälistan siitä, mitä taustatietoja Lexian asiantuntija tarvitsee sopimuksen laatimiseksi. Näin sopimusta tarvitseva yhtiö saa heti tilausvahvistuksen yhteydessä tiedon seikoista ja dokumenteista, mitä prosessissa tarvitaan.

Sopimuksen valmistuttua se ladataan alustalla asiakkaan tilille kyseisen projektin kansioon. Teknologia mahdollistaa entistä nopeamman prosessin sopimusten aikaansaamiseksi, sekä kokoaa kaikki Growpoliksen kautta asiakasyhtiölle laaditut materiaalit yhteen paikkaan.

Tekijänoikeudet selkeiksi

Startupin sopimukset eivät ole yhdentekevää pientä pränttiä. Kyse on siitä, että osakkaat sopivat keskenään vastuista ja oikeuksista.

Suurpiirteisellä sopimisella voi olla ikäviä seurauksia. Jos sopimus on tehty huolimattomasti tai sitä ei ole lainkaan, pahimmassa tapauksessa sijoittajat kaikkoavat tai yrityskauppa jää solmimatta. Sopimusmiina voi rampauttaa koko yrityksen toiminnan.

– Ilman työ- tai osakassopimusta osakas voi kävellä ulos ovesta yrityksen kehittämän teknologian tekijänoikeudet mukanaan, Lexian osakas ja praktiikanvetäjä Markus Myhrberg muistuttaa.